Over Cappella Bronckhorst

Cappella Bronckhorst bestaat uit ruim 40 leden die voornamelijk afkomstig zijn uit de gemeenten Bronckhorst en Zutphen. We zingen klassieke muziek van alle tijden. Ongeveer 2 keer per jaar geven we een uitvoering, waarbij we groter en kleiner werk afwisselen.

Sinds 2003 zingen we onder de bezielende leiding van onze dirigent Hans de Wilde.

 

 

Stentor,1 december 2014

Magistrale Messiah Cappella 

Recensie door Ton van Ingen Schenau

VORDEN - De Cappella Bronckhorst bestaat 95 jaar. In de sfeervolle Vordense dorpskerk sloot het uit circa 40 leden bestaande koor zondagmiddag het jubileumjaar af met een magistrale uitvoering van de Messiah van Händel.

Een 'uitverkocht huis' was oorgetuige van dit bijzondere muzikale gebeuren. De integrale uitvoering van dit grootste oratorium van Händel was geen gemakkelijke keuze. Meer dan twee uur duurde deze aaneenschakeling van recitatieven, aria's en koren. Een viertal solisten, Evelyn Ziegler (sopraan), Dorien Lievers (alt), Falco van Loon (tenor) en Daniël Herman Mosterd (bas) vertolkte de aria's en recitatieven en de begeleiding was in handen van het ensemble Ars Floriat. De Messiah is een oratorium dat uit drie delen bestaat, die achtereenvolgens de (aankondiging van) de geboorte van de Messias, zijn lijden, dood, verrijzenis en hemelvaart en zijn wederkomst en heerschappij vertolken. Het is een populair stuk, dat door Tom Parker zelfs tot popversie (The Young Messiah) is bewerkt.

De aria's zijn van een ongekende schoonheid. Met het bekende Ev'ry Valley zette de tenor meteen de toon, die door de alt met verve werd overgenomen in het melodieuze Good tidings. Het koor schitterde onder meer in For unto us a Child is born, All we like sheep, het bekende Hallelujah en het met pauken en trompetten versterkte slotkoor. Hoogtepunten waren ook de aria's He shall feed His flock like a sheperd (sopraan/alt), He was despiced and rejected of man (alt), I know that my Redeemer liveth en How beautiful are the feet (sopraan).

Dirigent Hans de Wilde is een bevlogen musicus die zijn koor naar een uitstekend niveau heeft toegeleid. Daardoor kan het ensemble monumentale werken als Le petite messe solenelle van Rossini, die eerder dit jaar werd uitgevoerd en de Messiah, schijnbaar moeiteloos de baas. Zijn wijze van dirigeren werkt inspirerend en stimulerend en dat is duidelijk te merken. Het koor zingt zuiver, reageert attent en heeft voldoende volume.

Een aanvulling van de mannenstemmen zou de balans nog wat meer evenwicht geven. De solisten waren stuk voor stuk van uitstekend niveau, waarbij vooral de alt Dorien Lievers opviel door haar volle, diepe timbre. Bewondering oogstte vooral ook organist en harmoniumvirtuoos Dirk Luijmes, die tussen de bedrijven door beurtelings bekwaam de toetsen van het kistorgel en het klavecimbel beroerde. Ars Floriat vervulde de begeleidende rol, afgezien van een tweetal incidentjes bij de inzet, met verve.